Sunday, May 24, 2009

Ke mahkamah lagi...

Salam sayang buat iman,

Pagi tadi mama ke mahkamah tinggi syariah untuk kes hak penjagaan iman dan adik-adik. Semalaman mama berdoa agar segalanya dipermudahkan oleh Allah dan moga dibukakan pintu kebenaran, ditegakkan keadilan. Jadi hari ni mama ke mahkamah dengan keyakinan, Allah akan sentiasa bersama-sama dengan orang yang benar. Lawyer mama minta mama bawa sesiapa dari family mama yang abah hormat, tapi otak mama buntu nak fikir sapa ang mama nak ajak. Lagipun mama taknak menyusahkan sapa-sapa dalam masalah mama ni. Jadi, lawyer mama minta mama bawa aina dan iskandar ke mahkamah, mungkin hati abah lembut kalau nampak diorang.

Pagi tadi mama bertolak ke mahkamah dengan tok dan adik Is. Aina ke sekolah jadi tak dapat la nak ikut. Sampai ja kat mahkamah.. mama nampak kelibat lawyer mama. Kami sembang-sembang jap kat perkarangan mahkamah. Tiba-tiba nampak kereta wira hijau lalu sebelah mama, dan mama nampak abah tengah drive kereta tu. Alhamdulillah... kali ni abah datang. Untuk ke mahkamah kali ni, mama dah study betul-betul. Mama ke library dan pinjam beberapa buku undang-undang islam dan hak penjagaan anak. Mama yakin, ilmu adalah satu senjata yang perlu mama ada.

Mama tanya adik Is.. kalau jumpa abah adik nak kata apa kat abah? "Adik nak kata kat abah.. tak baik amik abang iman, dosa.... nanti masuk api neraka." Tergelak mama dan tok dengar adik is kata camtu... ingatkan dia nak minta abah bagi balik iman. Adik Is tercari-cari mana abah. Mama bagitau dia nanti bila mama nampak abah mama bagitau. Abah muncul dengan kemeja putih dan bersongkok. "Adik Is... tu abah dah mai." Adik Is tercari-cari lagi walaupun abah ada selang bemeter ja dari mama, adik is tak nampak. "Tu adik Is, yang pakai baju putih tu, yg pakai spec tu." Adik Is tetap tak nampak. Hairan mama.. dekat cam tu takkan tak nampak.

Mama bawa adik is dan tok masuk dalam mahkamah. Abah pun masuk sama. kali ni mama berdiri berdepan dengan abah. Abah tak tengok muka mama atau adik is langsung. Mama tanya adik Is, nampak abah tak? Adik Is cuma geleng kepala... "Laa.... tadi kan abah berdiri depan adik, takkan adik tak nampak." Adik is kata "tak nampak pon" Astaghfirullahal azim... adik Is dah tak kenal abah dia sendiri... ye la... dah lebih setahun, tak pernah abah dia nak menjenguk.

Tiba-tiba, lawyer mama panggil mama keluar. Mama dengan lawyer mama, abah dengan lawyer abah... kami pergi ke satu sudut di perkarangan mahkamah untuk berbincang.
Lawyer abah : Ok, sekarang ni kita berbincang elok-elok. Kalau boleh, saya tak mau diungkit-ungkit perkara yang lepas. Kita bincang pasal perkara akan datang. Kalau boleh, saya nak awak berdua sama-sama ambil perkara positif, bincang elok-elok, bertolak ansur.

Mama dan abah cuma mengangguk.

Lawyer abah : Sekarang ni, saya nak tanya camana kita boleh selesaikan perkara ni secara baik? Setuju tak kalau iman serahkan pada bekas suami dan 2 orang anak lagi awak yang jaga. Masing-masing ada hak lawatan. Boleh tak macam tu?

Mama : Tuan haji, saya ni, kalau fikirkan senang memang saya bagi ja anak kat bekas suami. Tapi saya ni fikirkan kepentingan anak. Anak-anak saya tertekan sebab dipisahkan dengan abang diorang.

Lawyer abah : Kita boleh bagi peluang untuk berjumpa. Kalau ikutkan cara ni, awak dapat lebih daripada bekas suami sebab awak dapat 2 anak. Dia cuma dapat sorang ja.

Mama : Tuan haji, anak-anak saya ni bukannya kek untuk dibahagi-bahagi. Bukannya barang yang boleh dibahagi sama adil macam tu. Diorang ni budak-budak. Kita kena dahulukan kepentingan diorang daripada kepentingan orang lain. Macam ni lah tuan haji, biar saya yang jaga ketiga-tiga. Abah diorang boleh melawat bila-bila masa. Masa cuti sekolah, dia boleh ambil diorang tinggal dengan dia. Dia kena ambil tiga-tiga sekali. Dulu, masa semua ada dengan saya pun saya bagi dia ambil anak. Tapi dia cuma ambil iman saja, adik-adik dia taknak ambil. Lepas tu bila iman balik rumah, cerita abah bawak makan kfc, tengok wayang, beli mainan... adik-adik dia rasa camana? hari-hari tanya dengan saya kenapa abah dia tak datang ambil. Dia kena adil dengan semua anak-anak dia.

Lawyer abah : Camana? Boleh tak kalau beri semua pada bekas isteri?

Abah : Tak boleh.. saya tak bagi. Kalau dia nak semua duduk sekali, biar saya yang jaga tiga-tiga.

Lawyer abah : Awak tak boleh ambil tiga-tiga, kalau guna kekerasan memang boleh ambil. Tapi awak tak mampu nak jaga tiga-tiga, jangan ikut hati.

Abah cuma diam sambil mendengus dengan kuat. Dia dah mula naik angin.

Lawyer abah : Anak awak dah 8 tahun, sekarang dia dah dikira mumayyis dan boleh buat keputusan sendiri. Mungkin dia tak memihak pada awak.

Mama : Tuan haji, mengikut enakmen undang-undang, umur mumayyis bagi kanak-kanak lelaki boleh dinaikkan dari umur 7 tahun kepada 9 tahun.

Lawyer abah : Hmm.. ye la. Tapi awak pun mungkin akan berkahwin lagi. takkan awak tak nak kahwin sampai bila-bila.

Mama : Jodoh ditangan tuhan, mana tuan haji tahu apa yang akan jadi. Mungkin saya akan kahwin, mungkin jugak saya tak akan kahwin. Apa yang saya buat sekarang ni, adalah untuk kepentingan anak-anak saya. Bekas suami saya pun dah kahwin, mesti dia sibuk dengan isteri barunya kan.

Lawyer abah : Macamni lah... apa kata kalau semua anak-anak bagi kat kamu. Tapi kamu tak boleh mintak nafkah anak kat bekas suami. Semua kamu yang tanggung. Tapi.. kamu kena bagi hak akses anak pada bekas suami.

Mama : Tuan haji, hak hadhanah dengan ibu, hak memberi nafkah hadhanah adalah pada bapa. Ini undang-undang Allah, takkan tuan haji nak menafikan undang-undang yang Allah dah buat ni.

Lawyer abah : Saya tau undang-undang. Tak payah awak nak cerita kat saya.

Mama : Maaf, saya cuma ingatkan.

Abah : Saya tahu anak saya, dia tak mau kat mak dia. Dia trauma dengan mak dia, sampai orang sebut nama pun dia dah takut.

Lawyer mama : Trauma camana? Cuba cerita sikit

Abah : Pasal kejadian hitam dulu la. Masa mak dia mai nak culik dia dari saya. Mai macam pencuri. Lompat pagar, terpa masuk dalam rumah, pastu dia runtuhkan pagar rumah saya.

Mama : Saya tak tengok langsung muka anak saya, macama dia boleh trauma?

Abah : Dia tengok kereta merah pun dah takut, kalau orang sebut mama pun dada dia dah berdebar-debar. Kaki dia jadi ketar.

Mama : Pada hari tu, saya tak jumpa langsung dengan anak saya, macamana awak boleh kata dia trauma dengans saya? Melainkan ada orang yang cuba memburuk-burukkan saya pada anak saya. Buat cerita agar anak saya takut dengan saya.

Mama cuba terangkan keadaan masa tu tapi abah mula naikkan suara dan potong percakapan mama.

Mama : Tuan, saya minta izin nak bercakap.

Lawyer abah : memang kamu tengah bercakap pun.

Abah palingkan muka dia ke tempat lain.

Mama : Pada hari tu, dah 4 hari anak saya dilarikan dari jagaan saya. Saya ke rumah bapa mertua dengan adik dan sepupu saya. Sampai depan rumah, kami nampak adik dia kat luar rumah. Adik saya bersalam dengan adik dia dan minta untuk jumpa iman. Adik dia kata dia taknak masuk campur dan terus pergi. Kami bagi salam 5 kali tuan haji. Tak ada sapa yang jawab. Saya pernah tinggal kat rumah tu lama. Jadi saya tau, kalau dok dalam rumah memang tak dengar orang bagi salam dari luar pagar. Jadi saya minta adik saya masuk dalam pagar dan beri salam.
Abah : masuk camana?

Mama : Pagar tu berkunci, jadi saya suruh adik saya lompat masuk.

Abah : tengok tu.. memang dasar pencuri.

Mama : Tuan haji, saya datang dari jauh nak jumpa anak saya. Lepas adik saya masuk, dia beri salam. Bapa mertua saya jenguk di pintu dan adik saya bersalam dengan bapa mertua saya. Bila anak saya nampak pakndak dia, terus dia datang dan peluk. Jadi adik saya pun dukung dia. Masa tu bapa dia datang rebut, mak dia pun datang rebut. 2 orang rebut iman dari adik saya. Mak dia rebut iman dan bawa masuk dalam bilik dan kunci. bapa mentua saya ambil kayu dan halau adik saya keluar. Jadi.... macamana anak saya boleh trauma dengan saya?

Abah : Habis tu... yang awak runtuhkan pagar rumah saya tu? Perangai camana tu?

Mama : Maaf ya, saya tak runtuhkan pagar rumah awak.

Abah : Kalau bukan awak sapa?

Mama : Mana saya tau. Kalau saya runtuhkan, buat apa saya tunggu luar pagar. Mestila saya masuk. Mustahil saya tak masuk kalau pagar tu dah runtuh.

Lawyer abah : Ok lah... kita masuk dulu.

Kami semua masuk dalam mahkamah. Kes-kes lain sedang berjalan dan lawyer mama panggil mama untuk bincang semula.

Lawyer abah : Ok.. sekarang ni kita akan setkan masa untuk perjumpaan. Camana?

Mama : OK. saya setuju. Saya nak adil, ttempat biarlah jarak yang sama jauh antara rumah dia dan rumah saya.

Lawyer mama : Kat sungai petani boleh? Hari jumaat ni..

Mama : Saya ok ja.

Abah : tak boleh, saya kerja hari jumaat. Cuma cuti hari rabu ja.

Lawyer abah : hari rabu boleh? masa cuti sekolah?

Mama : Ok, hari rabu, 3 jun saya akan ambil cuti.

Lawyer mama : Ok, nanti depan hakim kita akan beritahu dah dapat persetujuan untuk adakan perjumpaan. Di sungai petani, 3 jun jam 10 pagi.

Mama tersenyum puas. Lega bila mama dah boleh jelaskan banyak perkara. Jelaskan fitnah yang telah abah lempar pada mama. Dan gembira sebab akhirnya mama boleh jumpa dengan iman. Insyaallah, 3 Jun nanti, mama, tok, adik is dan aina akan tunggu iman kat sungai petani. Tok ada tanya pada mama, kalau abah tak datang nanti camana?

"Serah saja pada Allah, kita dah usaha setakat yang terdaya. Kita cuma boleh berusaha dan bertawakal. Tapi janganlah mengharap sangat, sebab kalau terlalu mengharap, kita mungkin akan terlalu kecewa."

Sebelum balik, mama sempat sembang dengan lawyer mama dan pembantunya. Dia hairan, abah langsung tak tengok adik is. Bukan kata nak datang peluk cium, tengok pun tidak. Bagi mama, keihkhlasan nak jaga anak terletak pada hati. Tak payah nak cerita panjang lebar kat orang, perbuatan akan menceritakan segalanya.

Thursday, May 21, 2009

Jumpa lawyer abah di Mahkamah

Salam,

20 Mei 2009, kes tuntutan nafkah idah mama dibuat di mahkamah rendah syariah kubang pasu. Mama sampai ke sana 10 minit sblm 2.30 ptg. 5 minit selepas mama sampai, mama nampak lawyer abah masuk ke dalam mahkamah. Mula-mula mama cuma syak saja sebab mama pernah jumpa dia cuma sekali. Lepas kerani mahkamah panggil nama mama dan abah baru lawyer abah angkat tangan beritahu yang abah tak dapat hadir. Jadi mama ambil kesempatan tu untuk jumpa dengan dia.

Mama : Dia tak datang ka?
Lawyer : Hmm.. dia tak dapat datang susah nak minta cuti. Dia kerja private..u lain la, kerja kerajaan. senang nak minta keluar.
Mama : Hmm.. masa dia tak kerja pun dia tak datang jugak. Jadi, rasanya kalau dia betul-betul nak dia mesti akan datang kan.. bukan sebab alasan kerja.
Lawyer : Takpe la.. nanti 25hb dia datang. Kita bincang sama-sama.
Mama : Yaka dia nak datang? Dia kerja kat mana sekarang?
Lawyer : Dia kerja kilang. Hmm.. tapi dia dah berhenti dah dari kilang tu.. sekarang ni dia dok cari kerja lain.
Mama : La... yaka. Habis tu camana dia nak jaga iman kalau takde kerja.
Lawyer : Takpa.. iman ok. sekarang ni pun pelajaran dia bagus. dan dia suka duduk ngan bapak dia. Lagipun, abah dia tengah minta kerja government sekarang ni. takpe la... nanti 25hb kita bincang elok-elok.

Perbincangan mama terhenti sebab tiba-tiba hakim nak masuk untuk satu perbicaraan. mama keuar dan tunggu lawyer mama kat luar. Kes mama pada hari tu ditangguh sebab abah tak hadir.

Mama minta pada lawyer mama, beri mama peluang untuk bercakap sekali lagi dengan lawyer abah. Ada sesuatu yang mama nak tunjukkan. Bila ada kesempatan, mama pergi berjumpa dengan lawyer abah sekali lagi. Kami tahan dia sebelum dia masuk dalam kereta.

Mama : Maaf encik, saya nak tunjukkan sesuatu pada encik.
Lawyer abah : Takpe la... nanti 25hb kita bincang.
Mama : Cuba encik tgk ni. (mama tunjukkan video adik is yang demam dan panggil2 abang iman)
Lawyer abah : Hmm... ok. nanti kita usahakan supaya diorng boleh jumpa.
Mama : Saya cuma nak encik faham, apa yang saya usahakan ni bukan untuk saya seorang, tapi untuk adik-adik Iman. Diorang rindu sangat dengan iman. Kalau niat saya jahat, saya akan biarkan saya iman dalam jagaan abahnya, biar dia pula yang belajar camana nak sara anak yang selama ni, setelah bertahun-tahun kawin, hanya saya seorang saja yang fikirkan wang saraan anak, makan minum yang makin mahal, duit sekolah, persiapan raya. Tapi saya ni ibu, tak sanggup tengok penyiksaan terhadap anak-anak saya.
Lawyer abah : Ya.. saya faham. Saya rasa eloklah perkara ni kita bincang sama-sama. Biar bekas suami awak ada sekali. Insyaallah saya rasa dia boleh bertolak ansur.

Selepas bincang dengan lawyer abah, mama bincang pula dengan lawyer mama. dia nasihatkan mama bersedia pada 25hb Mei ni. Minta mama tulis perkara2 yang akan mama bentang pada hakim. Perbicaraan ambil masa yang panjang, tapi insyaallah .. banyakkan berdoa, moga allah permudahkan segala-galanya.

Jadi 25hb ni, mama akan ke mahkamah tinggi sekali lagi. Insyaallah mama akan usahakan sebaik mungkin. Berani kerana benar, dan mama yakin Allah sentiasa di pihak yang benar.

Adik Is jatuh basikal

Salam buat iman,

Dah lebih dari seminggu mama tak update blog ni, alhamdulillah hari ni mama dapat kesempatan. :) jadi cerita pertama yang mama nak beritahu pada iman pasal Adik Is. Minggu lepas adik is jatuh basikal, masa tu mama kat ofis dan mama dapat panggilan dari tok beritahu adik is jatuh basikal. Berdarah teruk muka dia...Mama terus balik rumah dan tengok adik Is masih menangis.... Luka paling teruk kat dagu dia, darah keluar tak berhenti. Mama check tempat2 lain semua minor injury ja... so mama terus bawak adik Is ke klinik.

Sampai ja kat klinik, nurse tu cuci dagu adik Is.. baru la mama nampak lukanya. besar jugak dan nampak isi yang memutih... seram bulu roma mama. Doktor datang dan beritahu dia akan bagi Adik Is satu jahitan. Hmm.. apa nak buat, terpaksa la kan... Mama pegang adik Is kuat2 takut dia meronta2. Mama tutup mata adik Is.. masa tu adik Is menjerit2.. Doktor inject satu jarum kat tempat luka tu. rasanya ubat bius... lepas tu dr jahit tempat luka... Nasib baik cekap dr tu buat kerja..sekejap ja dah siap.

Siap kena jahit... kami pun balik rumah... kesian adik Is. nam minum susu tak boleh, makan pun tak boleh... tapi esoknya adik Is ceria balik... heheheh tengok la gambar ni... walaupun baru kena jahit tapi happy ja.. boleh panjat-panjat lagi tu...

Tuesday, May 12, 2009

Perjumpaan dengan Iman

Salam rindu buat iman,

Iman.... hari rabu yang lepas (6 mei 2009) mama terima call dari lawyer mama. Pada masa tu mama sedang outstation di KL. Lawyer mama maklumkan yang ada berita positif dari abah. Abah bagi mama jumpa dengan Iman. Alangkah gembiranya hati mama bila dengar berita tu... Lawyer mama tanya mama nak jumpa macamana... mama kata first thing mama xnak jumpa di Kulim. Biarlah jumpa somewhere kat Sg Petani atau ALor Setar. Tapi lawyer mama kata, syarat abah yang pertama, mesti jumpa dalam kulim. Dia xnak kat tempat lain... Hmm.. walaupun mama tak berapa puas hati, mama ikutkan jugak. Ya la... abah kan lelaki, takkan la tak boleh bawak iman ke sg petani atau alor setar.... Anyway... mama setuju, tapi mama taknak jumpa abah di rumah abah. Biar kat tempat lain. Mama dah serik nak ke sana... Mama minta lawyer mama berikan mama sikit masa untuk mama fikirkan kat mana nak jumpa..

Oleh sebab buntu, mama call tam tanya pendapat dia. Dia tak setuju mama ke kulim.... Hmm... mama tau, memang keselamatan mama tak terjamin kalau mama pi sana. Tapi mama nak buat camana... Lepas tu mama call tok mamu, minta dia pergi sama2 dan temankan mama. Dia tolak.. katanya dia kena kerja pada hari tu.. jadi dia call tokngah. Tokngah setuju, dan dia minta mama atur perjumpaan kat masjid. Jadi mama pun call lawyer, mama beritahu mama akan ke masjid yang dekat dengan rumah abah untuk ambil iman. Mama akan ke sana hari sabtu (9 Mei 2009( jam 10.30 pg dan akan pulangkan semula iman kat situ jugak jam 6 ptg hari yang sama.

Keesokan harinya, mama tak sabar nak tahu keputusan samada mama boleh jumpa iman atau tidak. Jam 11.30 pg mama call lawyer mama.., diorang kata belum dapat kata putus lagi. Lepas lawyer mama call abah, dia beritahu mama yang dia nak buat trade in, mama boleh ambil iman tapi bagi iskandar dengan aina kat abah. Mama beritahu lawyer, mama nak iman jumpa dan bersama2 dengan aina dan iskandar. Diorang dah lama rindukan iman, bukan mama sorang ja yang rindukan iman. Kalau abah tak percaya pada mama, dia boleh beri kebenaran untuk tokpah ikut sama. Jam 6 ptg mama akan hantar iman dengan tokpah balik.

Tapi abah tak setuju, katanya dia yang nak ikut sama. Tapi dengan syarat mama tak boleh bawak sapa2. Mama kena pergi sorang2 dengan aina dan iskandar dan dia pun akan pergi sorang dengan iman kalau dia nampak sapa2 dia akan balik. Kata abah lagi.... ini last dia nak runding, kalau mama tak nak, tak yah jumpa iman. Hmm.. runsing mama dibuat oleh abah. Dah la nak mama pergi kat kampung dia, sorang-sorang pulak tu. Tak boleh ada orang lain ikut... demi iman mama sanggup. Mama setuju tapi mama taknak masuk kampung abah. Biar mama jumpa iman dalam pekan kulim. Ramai orang dan mama rasa lebih selamat .

Lepas setengah jam... mama call semula lawyer. Mama kata mama tak sanggup nak pergi sorang2. Mama takut. Abah pernah buat macam2 dengan mama. Jadi lawyer mama call abah semula sebab mama nak bawak tok ikut sekali. Dia setuju tapi dia nak bawak isteri baru ikut sama sebab takut kena fitnah. Hmmm.. mama tak kisah dia nak tayang isteri baru dia kat mama. Yang penting bagi mama, mama nak jumpa dengan Iman.

Jadi pada hari Sabtu 9 Mei 2009, mama bertolak dari rumah lebih kurang ja 9.30 pagi. Mama sampai di depan KFC hampir jam 10.30 pagi, tiba2 mama dapat sms yang abah hantar pada lawyer mama. Dia tanya 10.30 kat mana? Jangan buat cincai2 sebab dia ada lawyer. Kalau ada apa-apa sila urus dengan lawyer dia secara black & white. Mama call lawyer mama dan tanya macamana ni? Mama dah sampai kat Kulim. Jadi lawyer mama minta mama sms kat abah tempat mama menunggu. 10.27 pg mama sms pada abah. Mama tunggu di depan KFC pekan kulim. Hampir 10 minit mama tunggu, lawyer mama call balik. Dia kata dia baru ja lepas bercakap dengan abah dan abah asyik tengking2 dia. Dia suruh lawyer mama ikut apa yang dah ditulis dalam surat secara black & white. Jadi semua rundingan yang lawyer dah buat dengan dia melalui telefon dia tak mau terima pakai. Lawyer mama minta mama pergi tunggu di masjid dekat rumah dia.

Hmm.. apa yang mama nak buat? Takkan nak balik, mama dah datang dari jauh semata-mata nak jumpa iman. Aina dan Iskandar pun dah tak sabar nak jumpa iman... Aina bawak coklat...dia kata nak bagi pada iman. Jadi mama buat keputusan, mama akan ke masjid. Biarlah apa nak jadi, mama akan tunggu kat sana. Kalau abah tak datang jugak baru mama balik.

5 minit je dari pekan kulim, mama dah sampai di Masjid dekat dengan rumah tokwan. Mama tengok sekeliling tak ada sapa2. Yang ada cuma budak2 sekolah tadika yang terletak di belakang masjid dan beberapa orang yang sedang bersembang2 kat parking masjid. Mama tunggu hampir 15 minit... tak ada sapa yang datang. Mama sms pada abah yang mama dah menunggu 15 minit tapi tak ada sapa2 yang datang. Tak ada balasan dari abah. Kalau nak diikutkan rumah tokwan ke masjid cuma 2 minit je. Mama tunggu beberapa minit lagi tapi abah tak juga datang malah tak reply pun sms mama. Hmmm.. mama call laywer mama dan dia minta mama ke balai untuk buat laporan.

Selesai buat laporan mama pun bertolak balik ke Penang... tak kesampaian lah hajat mama untuk jumpa dengan Iman. Kata orang hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Mama dah ke kulim yang makan masa 2 jam perjalanan dari rumah mama, sedangkan abah nak ke masjid yang 2 minit dari rumah tokwan pun tak boleh. Aina dan Iskandar sedih sangat sebab tak dapat jumpa iman. Mama minta aina dan adik is sabar walaupun mama tahu, diorang yang masih kecil tak faham apa erti sabar. Insyaallah satu hari nanti kami akan jumpa iman jugak.

Tiba-tiba jam 11.46 pagi, mama dapat sms dari abah :

"Hang cakap apa ni? Sat KFC, sat masjid.. satg hang suruh akub p kuala perlis pulak. Ingat aku ni apa? Mai rumah, aku tunggu! Cepat, aku pun ada kerja lain nak buat."

Masa tu mama dah nak sampai kat jambatan pulau pinang. Mama tanya pendapat lawyer mama, camana ni.. dia suruh pi rumah dia pulak. Kan mama dah kata mama tak mau jumpa kat rumah tokwan.. mama ni dah la pompuan, kalau dia swing penampar dia macam hari tu sapa yang nak tolong mama? Dulu nasib baik pakndak ngan paksu ikut. Kalau tak entah apa nak jadi pada mama. Lawyer mama kata terserah kat mama. Kita dah usaha tapi dia tak ikut apa yang dirancangkan. Hmm.. tak apa lah. Mama teruskan perjalanan ke rumah nek di sungai ara. Lepas beberapa minit mama dapat sms dari abah lagi.

"Aku dah pi kat masjid tapi hang takdak.. keta lain banyak.. nak jumpa anak ka xmau ni?"

Masa dah hampir jam 12 tgh. Mama pun dah dok atas jambatan pulau pinang. Kan dah janji pukul 10.30.. sebab apa pukul 12 baru abah nak pi tunggu kat situ. Hmm.. kalau dah tak nak bagi jumpa tu berterus terang saja lah. tak payah nak susahkan mama pergi balik pergi balik. Hanya allah saja yang tahu niat seseorang. Bagi mama, kalau perkara ni dibuat dengan niat ikhlas, abah takkan berdolak dalih dengan macam-macam alasan.

Iman... mama takkan putus asa. Insyaallah mama akan terus perjuangkan untuk hak penjagaan iman. 25 Mei 2009, hari perbicaraan seterusnya. Mama tak takut untuk menegakkan hak seorang ibu dan anak. Abah boleh terus-terusan menghalang mama berjumpa dengan iman. Tapi mama yakin Allah akan bersama dengan pihak yang benar. Apa yang abah buat kat mama, biar lah tuhan saja yang membalasnya...

Doa mama setiap waktu, agar Allah sentiasa pelihara iman. Jaga keselamatan iman. Semoga anak-anak mama berjaya di dunia dan akhirat. Insyaallah... masa untuk kita bersama akan datang juga. Bila Allah dah izinkan, tak ada sesiapa yang dapat menghalang. Insyallah..

Thursday, May 7, 2009

4hb Mei... di mahkamah tinggi syariah

4hb Mei 2009.. mama ke mahkamah dengan harapan yang amat tinggi. Semalaman mama tak dapat tidur. Puas mama pusing ke kiri dan ke kanan tapi mata mama tak dapat lelap. mama bangun dan isikan malam dengan solat dan bacaan al-quran. hanya itu yang mampu buat mama tenang. Mama doakan agar abah sudi berbincang dan berunding secara baik dengan mama. Mama dah setuju untuk serahkan hak penjagaan iman dengan syarat abah perlu beri hak untuk mama dan adik-adik berjumpa dengan iman. Kalau itu yang abah nak, biarlah dia galas tanggungjawab untuk besarkan iman tapi sambung semula ikatan kekeluargaan antara iman dengan mama dan adik-adik. Mama dah tak sanggup tengok adik Is rindukan Iman. Mama nak, tiap2 kali cuti sekolah iman dapat bersama dengan mama dan adik-adik. Kita boleh bercuti sama-sama macam dulu. Mama yakin abah akan bersetuju sebab memang itu yang dia nak... "Hak Jagaan Iman".

Sampai ke mahkamah lebih kurang jam 8.30 pagi. Tak nampak bayang abah pun. Lawyer mama pun belum sampai lagi. Lebih kurang jam 9.00 pagi hakim masuk ke ruang mahkamah. Bila nama mama dipanggil, abah masih belum sampai. Mahkamah ulang panggil nama abah berkali-kali tapi abah tak juga muncul. Jadi kes ditangguhkan pada 25 Mei 2009.

Mama tak faham, kenapa abah tak datang? Mama bincang dengan lawyer mama, katanya abah dah maklum yang mama nak beri hak penjagaan dengan syarat-syarat tertentu dan lawyer abah pun kata yang abah memang dah setuju nak hadir ke mahkamah. Tapi sebab apa dia tiba-tiba tak hadir pula dan tak nak selesaikan hal ni? Logiknya, kalau memang niat abah lawan di mahkamah sebab nak dapatkan hak jagaan iman, dia akan datang sebab mama nak beri apa yang dia nak dan selesaikan dengan cara yang baik. Mungkin sebenarnya, bukan hak jagaan iman yang dia nak.... samada dia sengaja nak pisahkan mama dengan iman atau sengaja nak sakitkan hati mama? hanya tuhan saja yang tahu.

Balik dari mahkamah hati mama tak tenteram. Macam-macam perkara bermain dalam fikiran mama. Marah, geram, putus asa semunya ada. Sungguh mama tak faham dengan apa yang abah buat. Dia sanggup nak terus-terusan bermusuhan sedangkan Allah dah beritahu yang dendam itu satu penyakit hati. Pemikirannya tak setaraf dengan umurnya yang dah menginjak 30 tahun.

Alhamdulillah, banyak kata-kata semangat yang mama terima dari ahli keluarga dan kawan-kawan. 2 hari mama ambil masa untuk tenangkan hati dan berfikir secara rasional. Ada hikmahnya apa yang terjadi, mungkin Allah tak redha mama mengalah dan mahu mama teruskan usaha mendapatkan Iman. Insyaallah, mama akan terus berusaha dapatkan Iman. Mama takkan hentikan perjuangan yang telah mama mulakan.

"Wangian gaharu takkan timbul tanpa adanya api"

Sunday, May 3, 2009

Berdebar menanti 4hb Mei 2009

Esok 4hb Mei... mama akan ke mahkamah lagi. Sebenarnya kehadiran mama ke mahkamah kali ni atas permohonan abah untuk membatalkan hak penjagaan sementara untuk Iman yang mama dah terima Disember tahun lepas. Tapi niat mama kali ni adalah untuk jumpa dengan abah. Dah banyak kali abah tak hadir ke mahkamah. Kalau boleh mama nak berbincang cara baik dengan abah mengenai hal ni. Kalau boleh, mama nak minta abah bagi mama cakap sekejap dengan Iman. Kemudian bincang macamana nak selesaikan hal ni agar dua-dua pihak sama-sama puas hati. Apa puncanya yang menyebabkan abah dendam sangat dengan mama.

Berjaya atau tidak rundingan damai ni.... hanya Allah yang tahu. Moga allah lembutkan hati abah, sejukkan jiwanya dan tenangkan perasaannya. Mama yakin, kalau dia bertindak sebagai seorang yang matang, insyallah hal ni dapat diselesaikan. Doakan agar kita dapat bersama.....

Saturday, May 2, 2009

Kenangan dengan Iman..


Tak sangka mama boleh dapat balik gambar-gambar masa iman masih ada dengan mama. Masa laptop mama kena virus habis semua gambar2 dah corrupt dan tak boleh buka. Nasib baik kawan baik mama jumpa dalam laptop dia dan serahkan pada mama. :)

video

Seronoknya bila dapat tengok balik gelagat iman. Mama ulang tengok klip video ni berkali-kali. Masih rasa belum puas tengok iman. Video ni diambil masa mama bawak iman, aina, adik Is dan tok ke KL naik AirAsia. Itu first time iman, tok ngan adik2 naik kapal terbang. Tak ada yang lebih berharga selain daripada kegembiraan anak-anak mama.



Mama, tok, iman (cap merah), aina, adik is dan anak member mama, I.


Masa menunggu kat airport kepala batas. Masa ni semua dah excited sangat2 nak naik kapal terbang.

Ini gambar hasil tangan iman. Iman sendiri yang snap gambar ni. terer lah anak mama ni.


Dalam perut kapal terbang. Tiga-tiga orang berhimpit nak duduk sekali.



Di LCCT, akhirnya selamat sampai.

 
Dear Diary Blogger Template